Διευθυντής

Παππάς Σωκράτης 

Μηχανολόγος- Μηχανικός ΠΕ82

Μήνυμα από τον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπημένοι μας μαθητές,

Λίγες μέρες μας απομένουν μέχρι να γιορτάσουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου και τον ερχομό του νέου έτους, το οποίο ευελπιστούμε να είναι ελπιδοφόρο και ευοίωνο και να μας επαναφέρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία που έχουμε ανάγκη.

Ετούτη η χρονιά που σε λίγο εκπνέει,  ήταν από τις πιο δυσάρεστες και δύσκολα διαχειρίσιμες. Γεγονότα, πράξεις και πρακτικές μας προκάλεσαν άλλοτε θλίψη κι άλλοτε θυμό, με ταχεία εναλλαγή και διαδοχή και είναι αλήθεια ότι αυτό κόστισε κυρίως σε αποθέματα σκέψεων και συναισθημάτων.

Αναγνωρίζω σαφώς πως οι συγκυρίες τις οποίες όλοι βιώνουμε είναι όχι μόνο δύσκολες, αλλά και επώδυνες.  Η οικονομία δοκιμάζεται, η κοινωνία και οι θεσμοί της κλυδωνίζονται, η ψυχική ισορροπία ακροβατεί, προσπαθώντας να αντλήσει κίνητρο από μία είδηση, μια εικόνα, μια κίνηση.

Κατανοώ ότι  όσο δύσκολα αντιμετωπίσιμη είναι αυτή η κατάσταση για εμάς τους ενήλικες που διαθέτουμε άλλες αντοχές και άλλες εμπειρίες ζωής, άλλο τόσο δύσκολη είναι για τους μαθητές  μας, καθώς η περίοδος που διανύουμε δεν είναι αυτή  που ονομάζουμε  «φυσιολογική».  Τους συγχαίρω  όμως ειλικρινά γιατί επιδεικνύουν  σε όλο αυτό το διάστημα των περιορισμών προσήλωση και αφοσίωση , αν και μακριά από το οικείο σχολικό περιβάλλον,  μακριά από φίλους, συμμαθητές  και αγαπημένες καθημερινές συνήθειες και ασχολίες .  Συγχαίρω επίσης για άλλη μια φορά τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς γιατί ανταπεξήλθαν με αξιοπρέπεια, φιλότιμο και ζέση στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου τους  δίνοντας αξιόλογα δείγματα γραφής  και ασφαλώς κατανοώ  και αιτιολογώ και τους  όποιους προβληματισμούς  τους  ως προς τις πρωτόγνωρες για την εκπαιδευτική διαδικασία πρακτικές.

Θέλω να πιστεύω και να αισιοδοξώ πως τη χρονιά που έρχεται όλα αυτά θα αποτελούν μια δυσάρεστη και μακρινή ανάμνηση και πως όλοι μας θα επανέλθουμε στους συνήθεις καθημερινούς μας  ρυθμούς. Οι δοκιμασίες εξάλλου της ζωής συναποτελούν μαζί με τη μάθηση και την εμπειρία πολύτιμες συνιστώσες αυτοεξέλιξης και αυτοβελτίωσης.

Διατηρώντας την ελπίδα και την αισιοδοξία μου, ο ίδιος προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, εύχομαι από καρδιάς σε όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς , χρόνια πολλά και ευήμερα,  με υγεία, θαλπωρή και ασφάλεια τούτες τις ιδιαίτερες γιορτές και μέσα από τα εμπόδια, τις αναβολές και τις στερήσεις που όλοι υπομένουμε, να περάσουμε στη νέα χρονιά με ελπίδα, αισιοδοξία, προοπτική και πίστη για τα καλύτερα και ουσιαστικότερα που είναι, και θα τα κάνουμε εμείς να είναι, μπροστά.

Καλές γιορτές, ελπιδοφόρο, γεμάτο φως το 2021!

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«Σµίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!Κι ότι σ' απόµεινε ακόµη στη ζωή σου,Μην τ' αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!»(Κ. Παλαμάς)5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή και ως Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών. Καθιερώθηκε το 1994 τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία η οποία και υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO.Μία επίσημη ημέρα, ξεχωριστή, αφιερωμένη σε όσους στη ζωή τους «όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες», με τιμή, καθαρή συνείδηση, προσήλωση στο λειτούργημα του χρέους και το χρέος του λειτουργήματος και που δεν είναι άλλο από την απόκτηση γνώσεων, τη διαμόρφωση σκέψεων, το σμίλευμα ψυχών, την προσήλωση σε αρχές, αξίες και στόχους. Για το μέλλον, την ελπίδα, τα παιδιά μας.Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αναγνωρίσει την ευλογία και την προσφορά των δασκάλων του, εκείνο το λόγο, εκείνο το βλέμμα, εκείνη την προσέγγιση μέσα στη μαθησιακή πράξη, που άφησαν τα αποτυπώματά τους στο νου και την ψυχή, ορίζοντας μια πράξη ή και καθορίζοντας μια συμπεριφορά.Το «ευ ζην» που χρωστούσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο μεγάλο δάσκαλο-πρότυπο, τον Αριστοτέλη, προσπαθούμε, ευελπιστούμε, αναμένουμε να γίνεται ο πρώτος και καθοριστικός εξάντας σε μια πορεία ζωής που ξεκινά από την τρυφερή παιδική ηλικία και διαρκεί τις πιο γόνιμες δεκαετίες της ζωής.Οφείλουμε λοιπόν όλοι, κοινωνικοί, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, με αφορμή τούτη την ημέρα και αναλογιζόμενοι την ανεκτίμητη προσφορά των εκπαιδευτικών μας, να σταθούμε δίπλα τους, αξιόμαχοι και σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας όχι μόνο για βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και για πιο αποτελεσματική και προσοδοφόρα, ουσιαστική και πολλά υποσχόμενη, παιδεία.Έτσι ώστε: «…κι ο δάσκαλος, ποιητής και τα βιβλίανα είναι σαν κρίνα…»(Κ. Παλαμάς)

Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Σωκράτη Παππά, με την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητά μας παιδιά,

μια νέα σχολική χρονιά για όλους, ένα ακόμα μαγευτικό ταξίδι στα μονοπάτια της γνώσης, ξεκινά επίσημα από σήμερα με τον αγιασμό όλων των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και  αίσθημα ευθύνης, απευθυνόμενος στον καθένα χωριστά, εύχομαι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, καθώς και την οικογένειά σας  μια χρονιά με υγεία, ευημερία, ηρεμία και δημιουργικότητα. Συνειδητοποιώντας απόλυτα την ιδιαιτερότητα και τη σοβαρότητα αυτής της χρονιάς, θα ήθελα να παροτρύνω  εσάς ,τους συναδέλφους, οι οποίοι εφέτος έχετε επιφορτιστεί με περισσότερες ευθύνες και σας ευχαριστούμε θερμά γι΄  αυτό, αλλά  και να συμβουλεύσω  εσάς, τους μαθητές μας,  να δώσετε για άλλη μια φορά τον καλύτερό σας  εαυτό, να ξεπεράσετε τις όποιες Συμπληγάδες αυτής της χρονιάς με υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία και χαμόγελο, απολαμβάνοντας το δύσκολο αλλά υπέροχο αυτό ταξίδι της γνώσης και της απόκτησης εφοδίων, ατενίζοντας με ελπίδα και προοπτική το μέλλον.

Αυτή η χρονιά, αν και ιδιαίτερη λόγω των συγκεκριμένων υγειονομικών συνθηκών, αποτελεί για όλους μια δοκιμασία μέσα από την οποία, αν επιδείξουμε ψυχραιμία, σύνεση και αίσθημα αλληλεγγύης, θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα με τις λιγότερες απώλειες.

Εγγραφή στο RSS - Διευθυντής