δδε Καρδίτσας 2

Log in

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (25/09/2023)

Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες,
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες
 
Για τις 25 Σεπτεμβρίου τελικά μετατέθηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς, με καθυστέρηση άλλης μιας εβδομάδας. Δυστυχώς τα γεγονότα πολλές φορές μας προλαβαίνουν και κάποιες φορές μας καταπλήσσουν. Ο νομός μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, μετά τη θεομηνία της 6ης Σεπτεμβρίου και επανέρχεται με βραδείς ρυθμούς. Οι καταστροφές είναι μεγάλες, αλλά μεγάλη είναι και η προθυμία των συνανθρώπων μας να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο, ώστε η περιοχή μας να ξαναγίνει το παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας. Όσοι εκ παιδείας αρχόμεθα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες είμαστε και πάλι εδώ, για να διαδώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής, μέσα από τα σχολεία της μάθησης και της διάπλασης χαρακτήρων και αυριανών ευαισθητοποιημένων πολιτών.
25 Σεπτεμβρίου λοιπόν και η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και επίσημα πια, με την ευλογία του αγιασμού. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν με αγάπη στο φυσικό σας χώρο, αυτό του σχολείου, και σας ευχόμαστε να είναι μια χρονιά δημιουργική, πάνω από όλα ήρεμη και ασφαλής, γεμάτη προϊόντα γνώσεων και συναισθηματικών επενδύσεων.
Αγαπητά μας παιδιά, σας έχουμε πει πολλές φορές γονείς και δάσκαλοι, για τη δύναμη και την αξία τόσο της γνώσης, όσο και της ψυχοσυναιθηματικής ωρίμανσης. Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχύτητα και που δεν οριοθετείται εύκολα, η γνώση αποτελεί για όλους σταθερή αξία επένδυσης και σχεδιασμού για ένα ασφαλέστερο μέλλον. Αγαπήστε λοιπόν τη γνώση, αγαπήστε τη μάθηση, αγαπήστε το σχολείο, κρατήστε την ψυχή σας ζωντανή και ανθοφορούσα. Αναγνωρίζουμε τη δυσλειτουργία των ημερών. Αλλά αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι προσωρινή και ότι η καθημερινότητα γρήγορα θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της.
Το να είσαι έφηβος και έφηβη σε μια περίοδο που υφίσταται καταιγισμό πληροφοριών, γεγονότων, συμπεριφορών δεν είναι απλό. Το ξέρουμε, το νιώθουμε, συν-αισθανόμαστε τα άγχη, τις ανασφάλειες, τις αγωνίες σας. Μοιραζόμαστε όμως ταυτόχρονα και το ασίγαστο πάθος σας για ζωή, την ίδια λαχτάρα να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με χρώματα ονείρων. Για αυτό και επιθυμούμε για σας το καλύτερο, το ομορφότερο, το ουσιαστικότερο. Επιδιώκουμε τη μόρφωσή σας, επιδιώκουμε όμως και τη διάπλαση του χαρακτήρα σας, τη διαμόρφωση του ήθους σας, ώστε να σφυρηλατήσετε υγιή προσωπικότητα, που να έχει τη δύναμη να στέκεται όρθια απέναντι στους τριγμούς της αβέβαιης εποχής μας.
Όλοι εμείς που σας αγαπούμε και μοχθούμε για τη θωράκιση του νου και της ψυχής σας, γονείς και δάσκαλοι, είμαστε εδώ, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες σας, να προτείνουμε λύσεις σε ζητήματα που σας απασχολούν, να αγκαλιάσουμε κάθε προσπάθεια που σας εξελίσσει, να συν-οδοιπορήσουμε, παίρνοντας φως από τη λάμψη που έχει η εφηβική ψυχή σας. Μη διστάζετε λοιπόν να απευθύνεστε στους καθηγητές και στις καθηγήτριές σας, για ό,τι σας δημιουργεί απορίες και σας προβληματίζει. Κάθε χρονιά έχει τις δικές της προκλήσεις, τις δικές της απαιτήσεις, αλλά εμείς σας προσκαλούμε να εμπιστευτείτε τους δασκάλους σας στην πορεία προς τη γνώση. Αγωνιστείτε να φτιάξετε τι δικό σας πλαίσιο ζωής που θα έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Και να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι εσείς μας διδάσκετε περισσότερα. Γιατί η διδασκαλία δεν είναι μόνο μεταλαμπάδευση γνώσεων. Είναι πρωτίστως και κυρίως μετάγγιση υγρού πυρός που εκλύεται από τον πυρήνα της ψυχής.
Αρχή χρονιάς λοιπόν, έστω και με μια επιβεβλημένη λόγω συνθηκών καθυστέρηση δύο εβδομάδων και καλωσορίζουμε ένθερμα κυρίως εσάς, τους μαθητές και τις μαθήτριες της α΄ τάξης των σχολείων μας. Δικαιολογούμε την πρώτη σας αγωνία και σας υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα αυτή θα αντικατασταθεί από μια πυράντοχη ασφάλεια στους κόλπους της σχολικής κοινότητας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είμαστε δίπλα σας, να συμβάλλουμε στην άμβλυνση των οξειών γωνιών της σκέψη σας. Επιτρέψτε μου μια συμβουλή: συνεργαστείτε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας, αγκαλιάστε τους διαφορετικούς από εσάς και σεβαστείτε τη μοναδικότητά τους, έτσι όπως θα θέλατε να σας σέβονται, ακούστε τους δασκάλους σας και τους γονείς σας και σύντομα θα νιώσετε ικανοποίηση από την πρόοδό σας. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα στον ιερό χώρο του σχολείου όλοι οι συνάδελφοι και όλες οι συναδέλφισσες επιτελούν το χρέος τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος.
Δημιουργική, απρόσκοπτη και πολλά υποσχόμενη να είναι η νέα σχολική χρονιά.
Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Διατηρείστε το χαμόγελό σας.
Καλή πρόοδο στους μαθητές και στις μαθήτριές μας.
 
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ